Szukasz sprawdzonego przepisu na zapiekankę, mama przepis dla Ciebie. Delikatne mięso z kurczaka przekładane warzywami i grzybami, spróbuj przekonaj się.
60 min
Dla 7 osób
Średni
Składniki:
• 1 podwójny filet kurczaka
• 1 szt. cebuli
• ½ kg pieczarek
• 1 szt., papryki czerwonej
• 1 szt. papryki żółtej
• 4 szt. ogórka kiszonego
• 125 g mozzarelli
• 200 g sera żółtego
• 2 łyżki majonezu
• 2 łyżki ketchupu pikantnego
• 2 całe jajka
• 100 ml śmietany 30%
• 1 łyżka koperku
• 1 łyżka przyprawy do kurczaka
• Sól
• pieprz
• Olej do smażenia
Fiku miku z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroję w plastry, delikatnie rozbijam, doprawiam przyprawą do kurczaka oraz solą. Mięso układam w okrągłym naczyniu żaroodpornym, przykrywając dno oraz brzegi mięsem, tak żeby końcówki mięsa zwisały nam do przykrycia góry.
2.Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję umyte, pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiam pieprzem oraz solą.
Następnie do grzybów dodaję papryki oczyszczone z nasiona, pokrojone w paseczki i ogórki pokrojone w pół plasterki. Smażę około 10 minut.
Na mięso wykładam połowę farszu, przykrywam pokrojoną w plasterki mozzarellą.
3.Jajka roztrzepuję trzepaczką razem że śmietaną, wsypuję koperek, mieszam i polewam mozzarellę.
Ponownie wykładam pozostały farsz, posypuję połową żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach.
4.Zwisające kawałki mięsa, zawijam do góry, przykrywając cały farsz.
Na koniec smaruję majonezem wymieszanym z ketchupem i posypuję pozostałym żółtym serem.
5.Piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
Danie gotowe.
Smacznego.
Komentarze