Figi zapiekane z miodem i orzechami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Figi zapiekane z miodem i orzechami spotkałam po raz pierwszy na wakacjach w Bułgarii. Od siebie dodałam płatki owsiane, które ładnie się karmelizują z miodem. Deser jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Z kilku składników możemy wyczarować smaczny i niecodzienny smakołyk.

  • 20 min

Składniki:

  • (na 4 porcje)
    4 duże dojrzałe figi
    4 łyżki miodu
    4 łyżki posiekanych orzechów
    4 łyżki płatków owsianych

Figi zapiekane z miodem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Figi zapiekane z miodem i orzechami 1. Orzechy drobno siekamy. Figi myjemy i nacinamy na krzyż ale nie do końca. Rozsuwamy nieco ćwiartki owocu aby powstało coś na kształt koszyczka. Układamy w małych kokilkach do zapiekania. Płatki owsiane mieszamy z posiekanymi orzechami. W nacięcie wsypujemy płatki owsiane z orzechami i polewamy łyżka płynnego miodu. Zapiekamy 8-10 minut w 180 stopniach C.

Komentarze

Podobne przepisy