Figi świetnie komponują się smakowo zarówno w słodkich jak i w wytrawnych potrawach. Tym razem zapiekłam je w szynce szwarcwaldzkiej z mozzarellą. Tak przyrządzone figi, podane z miksem sałat będę świetnym pomysłem na ciepłą kolację.
Figi zapiekane w szynce szwarcwaldzkiej z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kokilki smarujemy masłem. Figi kroimy na ćwiartki, a plasterki szynki szwarcwaldzkiej na połówki. W szynkę zawijamy ćwiartkę figi i kawałek mozzarelli, tworząc taką jakby sakiewkę. Tak przygotowane sakiewki układamy jedna koło drugiej w kokilkach. Na wierzchu układamy kilka kawałków mozzarelli. Kokilki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. na około 10 minut. Z octu balsamicznego, miodu, oliwy, soli i pieprzy przygotowujemy sos. Sosem skrapiamy zapieczone figi z szynką, oraz mix sałat. Podajemy z bagietką pokrojoną na kromki. Z podanej ilości składników wychodzą 2 porcje w kokilkach o średnicy 9 cm.
Komentarze