Figi zapiekane w szynce szwarcwaldzkiej z mozzarellą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Figi świetnie komponują się smakowo zarówno w słodkich jak i w wytrawnych potrawach. Tym razem zapiekłam je w szynce szwarcwaldzkiej z mozzarellą. Tak przyrządzone figi, podane z miksem sałat będę świetnym pomysłem na ciepłą kolację.

  • 20 min

Składniki:

  • 6 fig
    12 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
    1 kulka mozzarelli
    masło do wysmarowania kokilek
    mix sałat
    2 łyżeczki octu balsamicznego
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka oliwy
    świeżo zmielony pieprz
    sól
    bagietka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Figi zapiekane w szynce szwarcwaldzkiej z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kokilki smarujemy masłem. Figi kroimy na ćwiartki, a plasterki szynki szwarcwaldzkiej na połówki. W szynkę zawijamy ćwiartkę figi i kawałek mozzarelli, tworząc taką jakby sakiewkę. Tak przygotowane sakiewki układamy jedna koło drugiej w kokilkach. Na wierzchu układamy kilka kawałków mozzarelli. Kokilki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. na około 10 minut. Z octu balsamicznego, miodu, oliwy, soli i pieprzy przygotowujemy sos. Sosem skrapiamy zapieczone figi z szynką, oraz mix sałat. Podajemy z bagietką pokrojoną na kromki. Z podanej ilości składników wychodzą 2 porcje w kokilkach o średnicy 9 cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować