Figi w cieście polane syropem klonowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dojrzałe figi z lekko słonym serkiem, miodem, pyszności. Gorąco polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • mąka pszenna 250 g
    młody jęczmień sproszkowany 3-4 g
    żółtko jaja
    drożdże 20 g
    mleko 2 % 90 ml
    cukier szczypta
    zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki
    olej rzepakowy 30 ml
    sól ok. 1/4 łyżeczki

    figi 8 sztuk
    ser brie 180-190 g
    miód prawdziwy 4 łyżeczki
    syrop klonowy do polania
    ziarna sezamu do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przystawki

Figi w cieście polane syropem klonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1xc95sh 1. Do przesianej mąki dodajemy sproszkowany jęczmień, zioła, robimy dołeczek , wkruszamy tam drożdże , posypujemy je cukrem , polewamy odrobiną letniego mleka, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy drożdże podrosną dodajemy żółtko, resztę mleka, sól , olej i dokładnie wyrabiamy ciasto. Potem odstawiamy do wyrośnięcia.
    Kokilki smarujemy margaryną. Wyrośnięte ciasto wałkujemy dość cienko.
    Z ciasta wykrawamy ok. 8 cm kółka.
    Sposób przygotowania
    Poprzedni krok
    Figi w cieście polane syropem klonowym - Krok 3
    Następny krok
    Figi w cieście polane syropem klonowym - Krok 1
    Figi w cieście polane syropem klonowym - Krok 2
    Figi w cieście polane syropem klonowym - Krok 3
    Figi w cieście polane syropem klonowym - Krok 4
    Krok 3 / 4
    Do każdej kokilki wkładamy 3 kawałki ciasta, spód ewentualnie wypełniamy pozostałymi skrawkami ciasta.
  • image-00nk2mf 2. Na brzegach rozkładamy kawałeczki sera brie, na środek kładziemy ponacinaną figę, nacięcia wypełniamy resztą sera , na wierzch kładziemy 1/2 łyżeczki miodu. Można posypać prażonym sezamem.
    Pieczemy ok. 15-20 minut w 180 C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować