Figi w cieście polane syropem klonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do przesianej mąki dodajemy sproszkowany jęczmień, zioła, robimy dołeczek , wkruszamy tam drożdże , posypujemy je cukrem , polewamy odrobiną letniego mleka, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy drożdże podrosną dodajemy żółtko, resztę mleka, sól , olej i dokładnie wyrabiamy ciasto. Potem odstawiamy do wyrośnięcia.
Kokilki smarujemy margaryną. Wyrośnięte ciasto wałkujemy dość cienko.
Z ciasta wykrawamy ok. 8 cm kółka.
Sposób przygotowania
Poprzedni krok
Figi w cieście polane syropem klonowym - Krok 3
Następny krok
Figi w cieście polane syropem klonowym - Krok 1
Figi w cieście polane syropem klonowym - Krok 2
Figi w cieście polane syropem klonowym - Krok 3
Figi w cieście polane syropem klonowym - Krok 4
Krok 3 / 4
Do każdej kokilki wkładamy 3 kawałki ciasta, spód ewentualnie wypełniamy pozostałymi skrawkami ciasta.
2.Na brzegach rozkładamy kawałeczki sera brie, na środek kładziemy ponacinaną figę, nacięcia wypełniamy resztą sera , na wierzch kładziemy 1/2 łyżeczki miodu. Można posypać prażonym sezamem.
Pieczemy ok. 15-20 minut w 180 C.
Komentarze