Figa z miodem i migdałami

0 (0 ocen)

Po raz pierwszy miałam okazję zjeść taki deserek. Smakował rewelacyjnie i jeszcze nie raz u mnie zagości.

Składniki:



  • 1 świeża figa
    1 łyżeczka masła
    1 łyżeczka miodu prawdziwego
    cynamon
    2 łyżki śmietany 18% (słodka i gęsta)
    migdały drobna kosteczka

Figa z miodem i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Figę naciąć na krzyż uważając by nie rozciąć do końca. Lekko rozchylić. Do środka figi włożyć masło, miód i delikatnie oprószyć cynamonem. Przełożyć do naczynia do zapiekania, włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni góra dół i zapiekać około 15 minut. Wyjąć przełożyć na talerz i polać gorącym sosem. Podać na gorąco z śmietaną i posypać migdałami.

Komentarze

Podobne przepisy