Fettuccine z boczkiem i pomidorami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiamy makarony i nie mogliśmy darować sobie tej przyjemności, by nie spróbować wersji z boczkiem i pomidorami.

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g makaronu fettuccine
    100 g boczku
    1 cebula
    3 łyżki oliwy z oliwek
    pęczek natki pietruszki
    garść świeżej bazylii
    1 puszka pomidorów pelati
    2 łyżki śmietany 18%
    parmezan
    sól, pieprz

Fettuccine z boczkiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy wg przepisu znajdującego się na opakowaniu. Odcedzamy.
    Boczek i cebulę drobno kroimy, rumienimy na rozgrzanej oliwie. Pomidory przecieramy przez sitko, dodajemy do boczku, lekko zagęszczamy sos dodając śmietanę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeszcze ciepły makaron wrzucamy do sosu razem z posiekaną natką i bazylią. Podgrzewamy kilka minut, dokładnie łączymy makaron z sosem i ziołami. Przekładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy