Ferrero Roche

4.5 (196 ocen)

  • Średni

Uwielbiam piec oryginalne ciasta.

  • Średni

Składniki:

  • - CIASTO:: 1 sztuka
    - jajka: 6 sztuk
    - cukier: 0.5 szklanki
    - margaryna: 150 gramów
    - mleczna czekolada: 100 gramów
    - orzechy włoskie: 150 gramów
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - herbata do nasączenia ciasta: 0.5 szklanki

    - KREM I:: 1 sztuka
    - orzechy włoskie: 100 gramów
    - mleczna czekolada: 100 gramów
    - mleko: 0.75 szklanki
    - masło: 1 łyżka
    - mąka pszenna: 1 łyżka
    - jajka: 2 sztuki
    - żółtko: 1 sztuka
    - cukier puder: 1 łyżka
    - masło: 220 gramów

    - KREM II:: 1 sztuka
    - mleko: 1.5 szklanki
    - śnieżka: 2 sztuki
    - kakao: 1 łyżka
    - orzechy włoskie: 100 gramów
    - Żelatyna: 2 łyżki

    - DODATKOWO:: 1 sztuka
    - mleczna czekolada: 100 gramów
    - margaryna: 50 gramów
    - 3 opakowania delicji o smaku toffi: 1 sztuka
    - kawa do nasączenia: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ferrero roche - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Dodać posiekane orzechy oraz startą czekoladę. Dodać mąkę z proszkiem i ubite białka. Upiec 2 placki. Piec ok. 20 min w temp. 180st. Zimne nasączyć ponczem z herbaty.
  • 2. W garnku na małym ogniu rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę. Wlać 1/2 szkl. mleka, gotować, aż zgęstnieje. Wsypać orzechy, pogotować chwilę. Ostudzić. Czekoladę i resztę mleka osobno rozpuścić i przestudzić. Jajka i żółtko ubić na parze, ostudzić. Masło utrzeć z pudrem, dodawać masę jajeczną, orzechową i czekoladową. Podzielić na 2 części - jedną nieco większą.
  • 3. Mleko zagotować, mocno schłodzić i ubić w nim Śnieżki. Kakao rozpuścić w kilku kroplach gorącej wody, wraz z orzechami dodać do kremu. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. wrzątku, przestudzić. Dodać do kremu.
  • 4. Na 1 ciasto wyłożyć większą część I kremu, ułożyć na nim namaczane w kawie ciastka. Wyłożyć II krem, przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch i boki ciasta posmarować resztą kremu I. Margarynę rozpuścić, dodać czekoladę, mieszając stopić. Zrobić esy-floresy, można posypać drobno pokrojonymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Czekolada mleczna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować