Ferero roche

  • wyświetlono: 613 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Ciasto palce lizać

fa9885550ccedd36edc48a4ca554cb55aa83b258
  • 1 porcje
  • 50min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
6 białek
5 żółtek pól szklanki cukru
15 dkg margaryny
1 czekolada deserowa
15 dkg orzechów włoskich, zmielonych
2 łyżki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
pół kieliszka alkoholu
herbata do nasączenia ciasta

Krem 1:
10 dkg zmielonych orzechów
1 mleczna czekolada
3/4 szklanki mleka
łyżka masła
łyżka mąki
2 całe jajka
1 żółtko
łyżka cukru pudru
kostka masła
kieliszek spirytusu

Krem II:
2 niepełne szklanki mleka
2 opakowania śniezki
łyżka kakao
10 dkg pokrojonych orzechów włoskich
2 łyżki żelatyny

Dodatki:
1 mleczna czekolada
5 dkg margaryny
3 opakowania delicji albo opakowanie biszkopcików
kawa do nasączenia ciastek
drobno pokrojone orzechy

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ferero roche

  • 1. Ciasto:
    Margarynę utrzeć z cukrem i cały czas ucierając stopniowo dodawać po jednym żółtku. Czekoladę zetrzeć na tarce i razem z orzechami dodać do ciasta, a następnie dokładnie wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz alkohol i ponownie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać na dwie takie same blaszki (20x35cm) i piec około 20 minut w temp.180st.C. Upieczone i wystudzone ciasta nasączyć ponczem z herbaty.

    Krem 1:
    W rondelku na małym ogniu, rozpuścić masło,dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wlać pół szklanki mleka i gotować do zgęstnienia.Następnie wsypać orzechy i mieszając zagotować. Czekoladę połamać i w osobnym rondelku rozpuścić w pozostałym mleku, wystudzić. Jajka oraz żółtko ubić z cukrem na parze i wystudzić. masło utrzeć na puch i nadal ucierając,stopniowo małymi porcjami dodawać masę jajeczną,orzechową oraz czekoladę. Na koniec, nie przerywając ucierania,dodać spirytus. Gotową masę podzielić na 2 części (jedną nieco większą).

    Krem 2:
    Mleko mocno schłodzić i ubić w nim śnieżki. Kakao rozpuścić w kilku kroplach gorącej wody a następnie razem z orzechami dodać do kremu i wymieszać. Żelatynę rozpuścić 1/3 szklanki wrzątku i wystudzić. Letnią żelatynę połączyć z kremem.

    Wykończenie:
    Na pierwszy blat ciasta wyłożyć większą część pierwszego kremu i ułożyć na nim ciastka moczone w kawie. Na nie wyłożyć drugi krem i przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch posmarować pozostałym kremem. Margarynę rozpuścić w rondelku i dodać połamaną czekoladę,mieszając stopić. Gotową polewą zrobić na esy-floresy na wierzchu ciasta. Na koniec posypać orzechami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoorzechyDesersłodkie_życiemasakawa
 

Komentarze

Podobne przepisy

miętusek

Dodane przez: klementynka

ciasto "miętusek"

To był hit na świątecznym stole....

polewa

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Gęsta polewa kakaowa na ciasto lub desery

Bardzo lubię swoją polewę kakaową...

Jamajka

Dodane przez: czerrrwonaporzeczka

Ciasto Jamajka

Pyszne, wilgotne ciasto, które...

Proste i szybkie ciasto jogurtowe

Dodane przez: justi2401

Szybkie i łatwe ciasto jogurtowe

To chyba najłatwiejsze ciasto na...

Sernik alpejski

Dodane przez: Ewelina Marcin

Sernik alpejski

Ciasto z pysznym rozpływającym...

Ciasto Królowa Śniegu

Dodane przez: Malinka5

Ciasto Królowa Śniegu

Ciasto zachwyca swoim smakiem i...