Fenkuł duszony w martini

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Koper włoski jest coraz bardziej popularny w Polsce. Polecamy wypróbowanie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szt fenkułu
    pół szklanki martini
    1 średnia cebula
    1 ząbek czosnku
    3 łyżki gęstej śmietany
    2 łyżki oliwy
    sól
    świeżo zmielony czarny pieprz
    150 g świeżo startego parmezanu
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Fenkuł duszony w martini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fenkuł duszony w martini 1. Umyłem fenkułu, obrałem z zewnętrznych twardych liści. Natkę pietruszki posiekałem, a bulwę pokroiłem na cienkie plastry.
    Cebulę pokroiłem w piórka, a czosnek w cienkie plasterki.
    W patelni rozgrzałem oliwę i podsmażam w niej, stale mieszając, cebulę, po chwili dodałem czosnek. Po około 3 minutach dodałem plasterki fenkułu i smażyłem kolejne 3 minuty, mieszając.
    Wlewam martini na patelnię i całość dusiłem na małym ogniu przez 10 minut, aż sos zgęstniał. Pod koniec duszenia dodałem zahartowaną śmietanę i natkę fenkułu. Doprawiłem solą i pieprzem.
    Przed podaniem posypałem startym parmezanem i natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy