Faworkowe serduszka

0 (0 ocen)

Połączenie tłustego czwartku i walentynek, zapraszam:)

Składniki:

  • 300 g mąki
    3 żółtka
    3 łyżek śmietany 12%
    1 łyżka cukru
    ½ łyżeczki soli
    1 łyżka wódki
    1 litr oleju
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Kruche ciasto Desery Faworki

Faworkowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-201qcv4 1. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, wymieszać. Dodać żółtka, śmietanę i wódkę. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę.
  • 2. Następnie przez 15 minut obijać ciasto wałkiem do ciasta, aby było kruche i pełne pęcherzyków powietrza. Obijać w taki sposób aby kulę rozpłaszczać a potem znów formować kulę i znów rozpłaszczać i tak przez 15 minut.
  • image-1eetx8q 3. Po tym czasie ciasto rozwałkować na 3 mm placek. Foremkę do ciastek w kształcie serca wykrawać kształty. Mniejszą serduszkową foremkę wycinać dziurkę.
  • image-1eji6p2 4. W rondlu rozgrzać olej i wkładać serduszka po 5-6 sztuk, układając ciasto na płasko. Gdyby serduszka na siebie zachodziły, delikatnie je rozłożyć aby każde swobodnie pływało w gorącym oleju. Smażyć aż będą złote z każdej strony. Osączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować