FAWORKOWE SERCA

0 (0 ocen)

faworki w kształcie serc ... dla zakochanych i nie tylko

Składniki:

  • 25 dag mąki
    łyżka masła
    3 żółtka
    1/4 szkl. gęstej śmietany
    1 łyżka octu
    szczypta soli
    1 łyżka cukru pudru

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania
    białko
    tłuszcz

Faworkowe serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę siekamy z masłem, dodajemy cukier i sól, robimy dołek, wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto bijemy kilka razy wałkiem. Odstawiamy na 30 min do lodówki. Rozwałkowujemy cienko i wycinamy serduszka, na 1 ciastko potrzeba 2 serca mniejsze i większe. Większe smarujemy białkiem, układamy mniejsze serce. Ściskamy. Robimy tak z resztą ciasta. Smażymy na głębokim oleju, następnie osączamy z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy