Faworkowe rurki z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

Pyszne, kruche z bitą śmietaną. Idealne na tłusty czwartek !

Składniki:

  • 250g mąki,
    4 żółtka,
    3 łyżki cukru pudru,
    3 łyżki kwaśnej śmietany,
    2 łyżki masła,
    1/2 kieliszka wódki,
    szczypta soli,
    olej do smażenia,
    500ml śmietanki 30%,
    3-4 płaskie łyżki cukru pudru, ( do śmietany )
    śmietan fix,
    cukier puder do posypania,
    50g gorzkiej czekolady.

Faworkowe rurki z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faworkowe rurki z bitą śmietaną 1. Na stolnicę wysyp mąkę. Do dużego kuka wlej śmietanę, wódkę dodaj sól i żółtka. Wymieszaj składniki. Wlej wszystko do mąki i wyrób gładkie ciasto. Przez kilka minut bij ciastem o stolnicę. Zawiń w folię i odstaw na 10minut. Ciasto podziel na 2 części. Każdą cienko rozwałkuj.
  • Faworkowe rurki z bitą śmietaną 2. Wytnij podłużne paski. Z foli aluminiowej zwiń niewielkie ruloniki. Nawiń ciasto na ruloniki. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Rurki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Po ostudzeniu delikatnie wyciągnij folię.
  • Faworkowe rurki z bitą śmietaną 3. Śmietanę wlej do miski. Dodaj cukier puder i śmietan-fix. Ubij na sztywno. Śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego. .
  • Faworkowe rurki z bitą śmietaną 4. Do każdej rurki wciśnij śmietanę. Rurki delikatnie polej roztopią czekoladą i posyp cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy