Faworkowe różyczki

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Znudziły Ci się tradycyjne faworki, zrób coś innego.
Różyczki, które mogą być ozdobą stołu, którym zaskoczysz gości, spróbuj przekonaj się.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • • 230 g mąki pszennej
    • 4 żółtka jajek
    • 200 g masła
    • 10 g wódki
    • 100 g śmietany kwaśnej 18%
    • Szczypta soli
    • Olej do smażenia
    • Dżem do dekoracji
    • Cukier puder do posypki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Faworki

Faworkowe różyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Wszystkie składniki przekładam do miski, wyrabiam ciasto. Z ciasta formuję kulę, przekładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuję na grubość 1mm.
  • ciasto 2. Przygotowuję trzy foremki różnej wielkości, każdą foremką wycinam po 17 kółek.
    Każdy krążek nacinam wokół nożem od zewnętrznej krawędzi w stronę środka.
  • ciasto 3. Środek największego koła smaruję roztrzepanym białkiem jajka. Na wierzch układam średniej wielkości koło tak, aby miejsca nacięte nie pokrywały się, środek dociskam palcem i smaruję białkiem. Na wierzch układam małe koło, środek dociskam palcem.
  • faworki 4. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej. Każdą różyczkę smażę z obu stron.
  • faworki 5. Ostudzone róże posypuję cukrem pudrem, środek ozdabiam dżemem.
    Gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować