Faworkowe lilie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Inna wersja popularnych faworków

  • 40 min

Składniki:

  • 30 dkg mąki
    5 łyżek gęstej śmietany
    4 żółtka
    1 całe jajko
    szczypta soli
    1 łyżka spirytusu
    dżem do dekoracji

Faworkowe lilie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrobić ciasto. Wybijać wałkiem ok 10 minut. Schłodzić.
  • 2. Podzielić na części, cieniutko rozwałkować i wycinać gwiazdki w trzech rozmiarach
  • 3. Składać po trzy-duża, średnia, mała.Skleić na środku i wkładać do gorącego tłuszczu małą gwiazdką do dołu.Smażyć z obu stron.
  • 4. Po osączeniu posypać cukrem pudrem z wanilią i na środek położyć kleksik dżemu.

Komentarze

Podobne przepisy