Faworkowe kokardki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Na karnawał polecam mięciutkie kokardki z ciasta faworkowego.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 30 dkg mąki- 2 szklanki
    3 żóltka
    2 łyżki cukru,
    4 łyżki śmietany 12%,
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki roztopionego masła,
    1 łyżka spirytusu,
    cukier puder do posypania,
    dżem,
    olej do smażenia

Faworkowe kokardki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kokardki przed smażeniem 1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać żółtka, śmietanę, masło. Zagnieść na jednolite ciasto.Wyrabiać ok 5 minut żeby jak najwięcej wtłoczyć w nie powietrza. Wstawić na pół godziny do lodówki.
    Ciasto podzielić na pół. Każdą połowę rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawamy kółka np.lampką do wina i formujemy kokardki ściskając do środka dwa przeciwległe sobie brzegi. Wrzucamy na gorący olej, smażymy na rumiany kolor.
  • kokardki 2. Po usmażeniu kokardki posypujemy cukrem pudrem, a na środek wykładamy odrobinę dżemu. Możemy posypać kolorową posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy