Griwech to algierskie ciastka przygotowywane podczas ramadanu. Robi się je przeważnie z ciasta drożdżowego. Tak spodobał mi się ich kształt, że postanowiłam przygotować je z ciasta na faworki.
Faworkowe griwech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Smalec przełożyć do garnka. Roztopić. Mąkę przesiać do miski. Dodać pozostałe składniki (oprócz smalcu). Dokładnie zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować. Pociąć na prostokąty 10 cm/12 cm. W każdym prostokącie, w środku zrobić 8 nacięć. Złożyć na pół. Zlepić boki. Rozsunąć na środku paski i przewinąć ciastko tak jak faworka. Do góry i na dole boki ponownie zlepić. Smalec dobrze rozgrzać. Smażyć na nim ciasteczka z obu stron na rumiano. Po wyjęciu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Komentarze