Faworki z przepisu mojej mamy

5 (176 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Te faworki moja mama robi od zawsze. W tym roku po raz pierwszy zrobiłam je sama, oczywiście według jej instrukcji. Spróbujcie, jeśli jeszcze nigdy nie smażyliście faworków, nie ma sie czego bać.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • mąka pszenna tortowa - 250 g
    żółtka - 3 szt.
    kwaśna śmietana 12% - 3 łyżki
    wódka - 4 łyżki
    szczypta soli

    PONADTO:
    cukier puder - 3 łyżki
    olej do smażenia - 1 litr
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki z przepisu mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj żółtka, szczyptę soli, wódkę i śmietanę. Wyrób elastyczne i błyszczące ciasto, które będzie podobne do ciasta na makaron.
  • 2. Gdy ciasto będzie już wyrobione, wałkiem do ciasta bij w nie energicznie przez ok. 10 minut, aż zaczną pokazywać sie pęcherzyki powietrza.
  • 3. Włóż ciasto do lodówki na 1 godzinę.
  • 4. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę, tylko minimalnie podsypując mąką. Rozwałkuj bardzo cieniutko. Radełkiem pokrój ciasto na paski o szerokości 3 cm i długości ok.10 cm.
  • 5. W środku każdego paska zrób nacięcie i przełóż przez to nacięcie jeden koniec paska.
  • 6. W rondlu rozgrzej olej i wkładaj po kilka ciastek. Smaż na złoty kolor. Usmażone osącz z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Gdy ostygną posyp je cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować