Faworki z Lyonu (Bugnes lyonnaises)

  • wyświetlono: 248 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

faworki smaczne, na drugi dzień równie kruche, ale ciężko się je wałkuje

izaa_a
  • 6 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

170 g skrobi kukurydzianej
170 g mąki pszennej
70g masła
100 g cukru
otarta skorka z pomarańczy
szczypta soli
3 jajka
smalec do smażenia
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Faworki z Lyonu (Bugnes lyonnaises)

  • 1. Mikserem ucieramy miękkie masło , skórkę pomarańczową, sól oraz cukier.
    Następnie dodajemy po jajku, a na końcu mąkę i skrobię. Gdy ciasto jest jednorodne, należy zawinąć ją w folię spożywczą oraz schować do lodówki najlepiej na 24 godziny.
  • 2. Następnego dnia wykładamy ciasto na oprószony mąką blat. Wałkujemy na ok 3-4mm grubości i formujemy faworki: ciasto tniemy na paski , w środku wzdłuż nacinamy ostrym nożem i koniec faworka przewlekamy przez środek nacięcia.
  • 3. Na rozgrzany smalec wkładamy faworki i smażymy na zloty kolor. Odsączmy na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Tłusty CzwartekostatkiFaworkikarnawałkuchnia francuska

Komentarze

Podobne przepisy

Faworki

Dodane przez: aga3103

Faworki

To przepis, z którego korzystam...

Faworki z całych jajek

Dodane przez: dorota w

Faworki z całych jajek

Kruche, choć nie aż tak jak z samych...

Faworki

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Faworki

Kruche faworki na maśle.

faworki

Dodane przez: izaa_a

faworki z trzech mąk....

faworki są przepyszne

image-1q6vmf5

Dodane przez: paolineczka

Faworki

Przepis na te faworki jest u Nas...

faworki z piekarnika

Dodane przez: capri

faworki (chrusty) z piekarnika

Szybsze do zrobienia, mają o wiele...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE