Faworki z Lyonu (Bugnes lyonnaises)

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

faworki smaczne, na drugi dzień równie kruche, ale ciężko się je wałkuje

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 170 g skrobi kukurydzianej
    170 g mąki pszennej
    70g masła
    100 g cukru
    otarta skorka z pomarańczy
    szczypta soli
    3 jajka
    smalec do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki z lyonu (bugnes lyonnaises) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mikserem ucieramy miękkie masło , skórkę pomarańczową, sól oraz cukier.
    Następnie dodajemy po jajku, a na końcu mąkę i skrobię. Gdy ciasto jest jednorodne, należy zawinąć ją w folię spożywczą oraz schować do lodówki najlepiej na 24 godziny.
  • 2. Następnego dnia wykładamy ciasto na oprószony mąką blat. Wałkujemy na ok 3-4mm grubości i formujemy faworki: ciasto tniemy na paski , w środku wzdłuż nacinamy ostrym nożem i koniec faworka przewlekamy przez środek nacięcia.
  • 3. Na rozgrzany smalec wkładamy faworki i smażymy na zloty kolor. Odsączmy na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować