faworki smaczne, na drugi dzień równie kruche, ale ciężko się je wałkuje
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
170 g skrobi kukurydzianej
170 g mąki pszennej
70g masła
100 g cukru
otarta skorka z pomarańczy
szczypta soli
3 jajka
smalec do smażenia
cukier puder do posypania
Faworki z lyonu (bugnes lyonnaises) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mikserem ucieramy miękkie masło , skórkę pomarańczową, sól oraz cukier.
Następnie dodajemy po jajku, a na końcu mąkę i skrobię. Gdy ciasto jest jednorodne, należy zawinąć ją w folię spożywczą oraz schować do lodówki najlepiej na 24 godziny.
2.Następnego dnia wykładamy ciasto na oprószony mąką blat. Wałkujemy na ok 3-4mm grubości i formujemy faworki: ciasto tniemy na paski , w środku wzdłuż nacinamy ostrym nożem i koniec faworka przewlekamy przez środek nacięcia.
3.Na rozgrzany smalec wkładamy faworki i smażymy na zloty kolor. Odsączmy na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze