Faworki wachlarze

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Polecam do kawy chrupiące faworki które można jeść i jeść i nie ma się mało. Zrobiłam wachlarzyki.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 żółtka
    30 dkg mąki pszennej
    sól szczypta
    1/3 szklanki śmietany 18% ukwaszonej
    50 g masła
    cukier puder
    3 łyżek spirytusu
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Faworki

Faworki wachlarze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, spirytus, żółtka,masło miękkie. Ciasto zagniatam rękoma. Za pomocą wałka uderzam końcem jego w ciasto i tak uderzam energicznie z 5 minut.Kroję na trzy części i każdą rozwałkowuje bardzo cienko na stolnicy podsypanej mąką. Wycinam paski o szerokości 7 cm. Nakładam jeden na drugi i wycinam z nich prostokąty o długości 8 cm. Składam prostokąty na pół i robię nacięcia co o,5 cm ale nie do samego końca. Rozkładam kwadraty. Przeciwległe końce kwadratu składam na pół i sklejam przy końcu. Pozostałe końce doklejam do tych już sklejonych. W głębokim garnku rozgrzewam olej około litra i jak będzie już gorący wkładam kawałek ciasta i sprawdzam czy jest gorący. Wkładam do garnka po 5-6 sztuk. Faworki smażę z każdej strony aż się lekko zrumienią. Olej nie może być za gorący bo będą się palić. Trzeba regulować palnik. Przed podaniem posypuję pudrem. Faworki wykładam po usmażeniu łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym papierowym żeby wchłoną tłuszcz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować