Złociste faworki z szafranem

5 (4 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Lekkie, kruche faworki z dodatkiem szafranu i ziaren wanilii.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 szklanki mąki typ 405
    10 jaj u mnie od szczęśliwych kur
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki kwaśnej wiejskiej śmietany lub Bio
    2 łyżki masła
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka spirytusu szafranowego (szczypta szafranu moczona minimum 48 godzin w spirytusie)
    1 łyżka ekstraktu waniliowego

    1 łyżka zwykłego spirytusu do smalcu
    1 kg smalcu do smażenia

    Do posypania:
    cukier puder wymieszany z ziarnami z laski wanilii
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Faworki

Złociste faworki z szafranem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • faworki 1. Przygotowujemy składniki:
    żółtka oddzielamy od białek, mąkę umieszczamy w przesiewaczu, odmierzamy śmietanę, masło, cukier i sok cytrynowy.
  • faworki 2. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, cukier puder, masło, śmietanę, spirytus z szafranem, sok cytrynowy i ekstrakt waniliowy. Wyrabiamy bardzo dokładnie ciasto.
  • faworki 3. Ciasto układamy na stolnicy i wybijamy wałkiem.
  • faworki 4. Ciasto wybijamy tak długo, aż utworzą się pęcherzyki powietrza ( około 10 - 15 minut). Wtłoczone w ciasto powietrze jest środkiem spulchniającym. Doskonale "zbite" ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1-2 godziny, by "odpoczęło".
  • faworki 5. Odrywamy kawałki ciasta cienko wałkujemy. Radełkiem kroimy paski, które należy w środku przeciąć, przez otwór przewinąć jeden koniec i przeciągnąć formując faworki.
  • faworki 6. Smalec przekładamy do szerokiego garnka z grubym dnem wlewamy spirytus i rozgrzewamy.
    Smażymy partiami z obu stron na jasnozłoty kolor.
  • faworki 7. Usmażone faworki osuszamy na kuchennych ręcznikach. Gorące posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z ziarnami z laski wanilii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować