2 jajka
100 g serka Philadelphia
2 małe cukry wanilinowe
1 łyżka soku z cytryny
2 szkl mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
mąka do podsyłania
blaszka papier do pieczenia
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania przepisu:
Faworki pieczone
1.
Do miski wybijamy jajka i dodajemy serek, cukier, sok z cytryny i miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto. Przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy na cienki placek i tniemy nożem lub radełkiem na podłużne kawałki, każdy nacinamy na środku.
Robimy faworki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 - 15 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze