Faworki na krupczatce i jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki umieścić na stolnicy i połączyć zagniatając ciasto (nie powinno wymagać podsypywania mąką). Kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne składać je kilkakrotnie i wybijać wałkiem ok.10 min.( im lepiej wybite, tym więcej będzie bąbelków na faworkach). Następnie ciasto zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki, aby "odpoczęło".
2.W głębokiej, dużej patelni rozgrzać olej. W tym czasie ciasto jak najcieniej rozwałkować, po czym pokroić w paski. Każdy pasek przekroić pośrodku wzdłuż. Formować faworki: jeden z końców przewinąć przez otwór i przeciągnąć.
3.Na rozgrzany tłuszcz kłaść uformowane faworki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Następnie wyjąć z tłuszczu i osączyć na papierowym ręczniku. Gdy ostygną oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze