Faworki na krupczatce i jogurcie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kruche, cieniutkie, lekkie i bardzo delikatne – w sam raz na ostatki! :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki krupczatki
    5 żółtek 
    100 g masła
    3-4 łyżki gęstego jogurtu 18 proc.
    łyżka spirytusu 
    olej do głębokiego smażenia
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Faworki

Faworki na krupczatce i jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieścić na stolnicy i połączyć zagniatając ciasto (nie powinno wymagać podsypywania mąką). Kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne składać je kilkakrotnie i wybijać wałkiem ok.10 min.( im lepiej wybite, tym więcej będzie bąbelków na faworkach). Następnie ciasto zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki, aby "odpoczęło".
  • Faworki na krupczatce i jogurcie 2. W głębokiej, dużej patelni rozgrzać olej. W tym czasie ciasto jak najcieniej rozwałkować, po czym pokroić w paski. Każdy pasek przekroić pośrodku wzdłuż. Formować faworki: jeden z końców przewinąć przez otwór i przeciągnąć.
  • Faworki na krupczatce i jogurcie 3. Na rozgrzany tłuszcz kłaść uformowane faworki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Następnie wyjąć z tłuszczu i osączyć na papierowym ręczniku. Gdy ostygną oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować