Faworki na kefirze-таратушки на кефире - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wrzucamy wszystkie składniki,zagniatamy dość miękkie i elastyczne ciasto,w razie potrzeby podsypujemy mąką.
Z ciasta formujemy kulę,odkładamy do miski,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min.
Ciasto podzielić na dwie części.
Blat delikatnie podsypać mąką i rozwałkować dość cienko pierwszy kawałek ciasta,na prostokąt,następnie na paski szer.ok 4 cm i na mniejsze prostokąty długości ok.10 cm.
W każdym prostokącie robimy nacięcie radełkiem i wywijamy jak faworki.
Smażymy na oleju,na średnim ogniu z obu stron na rumiano,
2.gotowe odkładamy na ręcznik papierowy,następnie przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
3.Z podanej porcji wyjdzie pokaźny talerz,faworki szybko znikają ;-)
Porady
Pierwszy raz robiłam na kefirze-3,5 szkl.mąki,a za drugim razem na maślance i użyłam ok.4 szkl.mąki.
Komentarze