
Dodane przez: Jola1977-1977
Zamiast na śmietanie polecam przygotować faworki na jogurcie naturalnym greckim. Zapewniam, że wyjdą również pyszne. Delikatne w smaku i mięciutkie. Mocno oprószone cukrem pudrem są idealne z filiżanką pysznej i aromatycznej kawy. Zapewniam, że zjecie je w tym samym dniu w którym będą usmażone.
Izabela Siwulska
Faworki na jogurcie greckim
Porady
W karnawale czy w Tłusty Czwartek obowiązkowo w moim domu zjadamy jakąś słodkość smażoną w głębokim tłuszczu. Tradycyjnie są to pączki i faworki. Faworki to bardzo szybki wypiek. Zagniatamy ciasto, formujemy i smażymy. Najczęściej przygotowywane na gęstej i kwaśnej śmietanie i ubijane tłuczkiem lub wałkiem do ciasta. Ale ja mam propozycję na takie szybkie faworki bez ubijania i odpoczywania ciasta. Wychodzą bardzo mięciutkie i delikatne w smaku. Ocet nie jest wyczuwany w faworkach, a dodanie go do ciasta sprawia, że nie chłoną tłuszczu. Z przepisu wyjdzie nam około 32 sztuki w zależności jak duże zrobimy. Użyłam jogurtu naturalnego typu greckiego który jest bardzo gęsty. Oprószone cukrem pudrem smakują wybornie.
Dodane przez: BABECZKA 35
Pięknie wyglądają i pysznie smakują....
Dodane przez: smaki-katriny
Ten przepis jest niezawodny, mam...
Komentarze