Słodkie, chrupiące faworki na jogurcie to troszeczkę inna wersja klasycznych chruścików. Chyba każdy jako dziecko uwielbiał się nimi zajadać! Najczęściej przygotowywane w domach w czasie karnawału, z okazji tłustego czwartku.
50 min
Składniki:
Składniki:
◦220 g mąki pszennej tortowej
◦½ łyżeczki proszku do pieczenia
◦2 łyżki cukru pudru
◦½ łyżeczki soli
◦100 g jogurtu naturalnego
◦2 żółtka
◦50 ml spirytusu lub wódki
Dodatkowo:
◦olej do smażenia
◦cukier puder do posypania
Faworki na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce mieszamy 200 g mąki, proszek do pieczenia, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka, spirytus i jogurt. Wyrabiamy ciasto, jeśli nie jest zwięzłe podsypujemy pozostałą mąką. Ciasto powinno być miękkie jednak nie powinno się kleić do rąk. Wyrobione ciasto przekładamy na blat oprószony mąką, rozwałkowujemy bardzo cienko i kroimy nożem lub radełkiem paski o szerokości ok. 3 cm., które dzielimy na mniejsze fragmenty. Środek paska nacinamy i przewijamy jeden koniec przez powstały otwór.
W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy faworki na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy by odsączyć tłuszcz.
Komentarze