Faworki na jogurcie

4.51 (178 ocen)

  • 50 min

Słodkie, chrupiące faworki na jogurcie to troszeczkę inna wersja klasycznych chruścików. Chyba każdy jako dziecko uwielbiał się nimi zajadać! Najczęściej przygotowywane w domach w czasie karnawału, z okazji tłustego czwartku.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦220 g mąki pszennej tortowej
    ◦½ łyżeczki proszku do pieczenia
    ◦2 łyżki cukru pudru
    ◦½ łyżeczki soli
    ◦100 g jogurtu naturalnego
    ◦2 żółtka
    ◦50 ml spirytusu lub wódki


    Dodatkowo:
    ◦olej do smażenia
    ◦cukier puder do posypania


Wystaw ocenę:

4.51 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mieszamy 200 g mąki, proszek do pieczenia, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka, spirytus i jogurt. Wyrabiamy ciasto, jeśli nie jest zwięzłe podsypujemy pozostałą mąką. Ciasto powinno być miękkie jednak nie powinno się kleić do rąk. Wyrobione ciasto przekładamy na blat oprószony mąką, rozwałkowujemy bardzo cienko i kroimy nożem lub radełkiem paski o szerokości ok. 3 cm., które dzielimy na mniejsze fragmenty. Środek paska nacinamy i przewijamy jeden koniec przez powstały otwór.
    W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy faworki na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy by odsączyć tłuszcz.

    Przed podaniem posypujemy faworki cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować