REKLAMA

Faworki mojej mamy

wyświetlono: 738 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Ten przepis na tradycyjne faworki (chrust) pochodzi z zeszytu mojej mamy, czyli słodki smak mojego dzieciństwa.

opublikowany: 14.01.2016
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dag mąki + naddatek
    2 jajka
    2 żółtka
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 łyżeczka śmietany 18%
    1 łyżeczka octu
    1 łyżeczka spirytusu

    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać śmietanę, jajka, żółtka, puder, ocet i spirytus. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby delikatnie oprószyć mąką.
    Ciasto wyrabiać tak długo, aż na jego powierzchni utworzą się pęcherzyki.Wyrabiać przez ubijanie za pomocą wałka lub mocno uderzając ciastem o stolnicę.
    Cienko rozwałkować i pokroić w paski. Pośrodku naciąć i przeciągnąć, tak aby powstała kokardka. Smażyć na rozgrzanym oleju na jasno złoty kolor. Osuszać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: czarrna DSC_2816

Strogonow mojej Mamy

Goście byli zachwyceni jego smakiem :)

kategoria: strogonow Dania główne Dania jednogarnkowe opublikowany: 29.10.2016 | wyświetlono: 23041 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE