Faworki mojej mamy

  • wyświetlono: 719 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ten przepis na tradycyjne faworki (chrust) pochodzi z zeszytu mojej mamy, czyli słodki smak mojego dzieciństwa.

Hrabina w kuchni

Składniki

Ciasto:
20 dag mąki + naddatek
2 jajka
2 żółtka
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka śmietany 18%
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka spirytusu

olej do smażenia
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Faworki mojej mamy

  • 1. Mąkę przesiać, dodać śmietanę, jajka, żółtka, puder, ocet i spirytus. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby delikatnie oprószyć mąką.
    Ciasto wyrabiać tak długo, aż na jego powierzchni utworzą się pęcherzyki.Wyrabiać przez ubijanie za pomocą wałka lub mocno uderzając ciastem o stolnicę.
    Cienko rozwałkować i pokroić w paski. Pośrodku naciąć i przeciągnąć, tak aby powstała kokardka. Smażyć na rozgrzanym oleju na jasno złoty kolor. Osuszać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaTłusty Czwartekostatkikarnawał

Komentarze

Podobne przepisy

Pączki

Dodane przez: 2milutka

Pączki wg mojej Mamy

Przepis który z pokolenia na pokolenie...

drożdżówka

Dodane przez: polcia

Drożdżówka Mojej Mamy

Każde ciasto jest dobre kiedy mamy...

image-15fc5fg

Dodane przez: sylwia1974

Pokoleniowy sernik mojej mamy

Przepis dostałam od mojej mamy...

image-0srykr6

Dodane przez: JUDYTA22

Sernik Mojej Mamy

Jest łatwy do zrobienia i smaczny

image-216le7w

Dodane przez: Karolina88

Pączki Mojej Mamy

Są naprawde Pyszne ;) Z 1 kg. wychodzi...

Wuzetka Mamy

Dodane przez: margo_la

Wuzetka Mojej Mamy

To ciasto przypomina mi dzieciństwo,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE