Faworki lub chrusty

4.5 (177 ocen)

  • 60 min

karnawałowe chrusty

  • 60 min

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
    5 żółtek
    3 łyżeczki gęstej śmietany
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 łyżka spirytusu
    olej do głębokiego smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Faworki

Faworki lub chrusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0e87qpv 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać żółtka, śmietanę, cukier puder i spirytus.
    Ciasto zagnieść i mocno wyrobić aż będzie jednolite i napowietrzone.
    Tłuc najlepiej wałkiem.
    Odstawić ciasto na 30 min przykryte ściereczką.
    Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkować bardzo cienko.
    Pokroić na paski o szerokości 2-3 cm i długości 10 cm.
    Każdy pasek naciąć wzdłuż na środku, jeden koniec paska przewlec przez nacięcie.

    W garnku rozgrzać olej lub smalec i wkładać faworki na rozgrzany tłuszcz.
    Po przyrumienieniu się z jednej strony obrócić je na drugą stronę.
    Odsączać na ręczniku papierowym.
    Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować