Faworki lane

0 (0 ocen)

  • 25 min

Polecam mój wypróbowany nie raz przepis na faworki lane, które przygotowuje się w 25 minut (naprawdę). Nie wiem czemu nazywają się faworkami – w smaku bardziej smakują jak racuszki, ale są idealnym patentem jeśli potrzebujemy szybko czegoś słodkiego

  • 25 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki (być może trzeba będzie dodać więcej, wszystko zależy od wielkości jajek )
    4 jajka
    ½ szklanki mleka
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    Olej do smażenia
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Faworki

Faworki lane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miseczki, wbijamy do niej żółtka, dodajemy cukier puder i mleko – składniki miksujemy. Ciasto powinno być trochę gęściejsze od ciasta naleśnikowego. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę po czym delikatnie przekładamy ją do ciasta i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy na niego ( moja babcia lała ciasto przez lejek – ja robię to za pomocą łyżki ) ciasto starając się nadać mu kształt np. gniazdek. Faworki smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Wyciągamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przed podaniem nasze faworki posypujemy cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować