TO CIEKAWE POŁĄCZENIE FAWORKÓW POWSTAŁO W WYNIKU BRAKU W DOMU PROSZKU DO PIECZENIA
30 min
Składniki:
3 SZKL MĄKI PSZENNEJ,2 ŻÓŁTKA,1 ŁYŻECZKA CUKRU,100 GRAM MIĘKKIEGO MASŁA,OPAKOWANIE DROŻDŻY INSTANT (MOGĄ BYĆ ŚWIEŻE-WTEDY 3 DKG NALEŻY ROZROBIĆ Z 1/2 SZKL.CIEPŁEJ WODY I ŁYŻECZKĄ CUKRU,POCZEKAĆ AŻ DROŻDŻE UROSNĄ I DODAĆ DO RESZTY SKŁADNIKÓW).
Faworki krucho-drożdżowe z pieca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZESIANĄ MĄKĘ POŁĄCZYĆ Z MASŁEM ,ŻÓŁTKAMI,CUKREM I DROŻDŻAMI.CIASTO PORZĄDNIE ZAGNIEŚĆ,PODSYPAĆ MĄKĄ,ROZWAŁKOWAĆ NA PLACEK O GRUBOŚCI OK 1 CM,POWYCINAĆ DOWOLNE KSZTAŁTY,UŁOŻYĆ NA BLASZE POKRYTEJ PAPIEREM DO PIECZENIA I POSMAROWAĆ GOTOWE CIASTECZKA-FAWORKI GRUBĄ WARSTWĄ OLEJU.ROZGRZAĆ PIEKARNIK DO TEMP.200 STOPNI I PIEC W TEJ TEMP DO ZARUMIENIENIA,JA PIEKĘ OK 15 MIN.SMACZNEGO
Komentarze