Faworki Khaja

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Khaja pochodzą z Indii i podawane są najczęściej polane syropem słodkim. U mnie wersja z pudrem. Są naprawdę dobre, smażenie ich wymaga trochę wprawy ale w końcu nie muszą być idealne, ważne żeby były smaczne.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:

    1 szklanka mąki pszennej typ 500

    1/3 szklanki wody ciepłej

    szczypta soli

    2 łyżki masła klarowanego roztopione



    do posmarowania:



    masło klarowane roztopione

    mąka ziemniaczana około 2 łyżki



    cukier puder do posypania

    olej rzepakowy do smażenia 1 litr około
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Faworki

Faworki khaja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól i roztopione masło. Zagniatam palcami żeby masło połączyło się z mąką, na końcu wlewam wodę i dalej zagniatam. Robię to około 5 minut bo ciasto musi być dobrze wyrobione. Połowę ciasta rozkawałkowuję na prostokąt 35 na 20 cm bardzo cienko. Blat ciasta smaruję roztopionym masłem za pomocą pędzla, i posypuję mąką ziemniaczaną. Zwijam w rulon ciasno od krótszego boku. Kroję na kawałki 2 cm szerokie i lekko przyduszam wałkiem ale nie za mocno. To samo robię z drugim kawałkiem ciasta. W wysokim garnku rozgrzewam olej i jak osiągnie temperaturę 170 stopni wrzucam jedną sztuką faworka. Przyciskam go do dna garnka za pomocą łyżki cedzakowej, potem pozwalam mu wypłynąć na wierzch i znowu dociskam do dna i na wierzch i tak 3 razy. Odkładam łyżkę, biorę widelec i jednym przytrzymuje faworka a drugim widelcem staram się rozwarstwiać warstwy i potrząsam nim żeby się otworzył. Kasztą sztukę smażę osobno. Przed podaniem posypuję pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (162 ocen)

faworki

To może cię zainteresować