Faworki, czyli chrust z rumem

  • wyświetlono: 748 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Są smakołyki, których nie potrafimy sobie odmówić.

IlonaAlbertos
  • 20min

Składniki

3 szklanki mąki
2 łyżki margaryny lub masła
2 jaja
około 100 ml kwaśnej śmietany
3 szczypty soli
2 łyżki rumu
3 łyżki cukru pudru+ cukier puder do posypania
około 1 kg smalcu

Sposób przygotowania przepisu:

Faworki, czyli chrust z rumem

  • Smażenie faworków1. Mąkę przesiewamy do miski z solą i cukrem pudrem. Następnie dodajemy miękkie masło, śmietanę, jajka, rum i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być jednolite i dość miękkie, ale nie powinno się kleić do palców. Gdy wyrobimy ciasto musimy "wbić w nie powietrze". Możemy to zrobić przepuszczając je 2- 3 razy przez maszynkę do mięsa lub uderzając mocno wałkiem w ciasto leżące na stolnicy.

    Gdy ciasto będzie gotowa dzielimy je na 3- 4 części, które rozwałkowujemy, kroimy w paseczki 2x10 cm i nacinamy po środku przekładając pasek. W garnku rozgrzewamy smalec i smażymy na gorącym smalcu faworki z obu stron. Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniku, żeby odsączyć faworki z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babciTłusty CzwartekchrustFaworki

Komentarze

Podobne przepisy

image-291acd5

Dodane przez: KuchniaPoli

Faworki, chrusty

Faworki czyli chrusty, chruściki...

Faworki (chrust)

Dodane przez: Ola1984

Faworki (chrust)

Pyszne i chrupiące faworki idealnie...

chrusty

Dodane przez: paatkka

Chrusty, faworki

zabawa z moją córeczką

Gotowe chruściki

Dodane przez: W kuchni Danusi

CHRUSTY - FAWORKI

Faworki to nazwa zapożyczona z...

Faworki (chrusty)

Dodane przez: Cukiereczek

Faworki (chrusty)

Zgodnie ze staropolskim zwyczajem...

Faworki pieczone w piekarniku

Dodane przez: AnkaFiranka

Faworki (chrust) pieczone w piekarniku

Faworki pieczone mają o znacznie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE