Faworki (chrusty) z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, żółtek, śmietany, ekstraktu lub aromatu, soli, masła zagnieść ciasto, włożyć je na 60 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa (na średnich oczkach). Dzięki temu ciasto pięknie nam się napowietrzy.
2.Następnie ciasto krótko zagnieść, rozwałkować cieniutko (na grubość około 2 mm).
Wycinać paseczki jak na standardowe faworki, wycinać w środku podłużne otworki, przeplatać.
3.Układać blisko siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Uważajcie pod koniec pieczenia, bo szybciutko łapią kolor na krańcach i łatwo je przypalić.
Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Porady
Z podanych proporcji wyszło mi 2 blachy faworków.
W pierwszy dzień faworki są chrupiące, na drugi dzień miękną.
Komentarze