faworki (chrusty) z piekarnika

4.48 (185 ocen)

  • 40 min

Szybsze do zrobienia, mają o wiele mniej kalorii, smak "faworkowaty", ale pieczony :)

  • 40 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    3 żółtka
    3 kopiaste łyżki gęstej kwaśnej śmietany (dałam 18%)
    0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub parę kropel aromatu
    45 gramów stopionego, schłodzonego masła
    szczypta soli
    do posypania: cukier waniliowy wymieszany z cukrem pudrem
Wystaw ocenę:

4.48 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki (chrusty) z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Z mąki, żółtek, śmietany, ekstraktu lub aromatu, soli, masła zagnieść ciasto, włożyć je na 60 minut do lodówki.
    Po tym czasie ciasto przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa (na średnich oczkach). Dzięki temu ciasto pięknie nam się napowietrzy.
  • xxx 2. Następnie ciasto krótko zagnieść, rozwałkować cieniutko (na grubość około 2 mm).
    Wycinać paseczki jak na standardowe faworki, wycinać w środku podłużne otworki, przeplatać.
  • 3. Układać blisko siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Uważajcie pod koniec pieczenia, bo szybciutko łapią kolor na krańcach i łatwo je przypalić.
    Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Porady

Z podanych proporcji wyszło mi 2 blachy faworków. W pierwszy dzień faworki są chrupiące, na drugi dzień miękną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować