REKLAMA

faworki (chrusty) z piekarnika

wyświetlono: 5610 | dodany do książki kucharskiej: 12 | polecenia: 0

Szybsze do zrobienia, mają o wiele mniej kalorii, smak "faworkowaty", ale pieczony :)

opublikowany: 31.01.2014
Udostępnij Pinterest
  • 40 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    3 żółtka
    3 kopiaste łyżki gęstej kwaśnej śmietany (dałam 18%)
    0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub parę kropel aromatu
    45 gramów stopionego, schłodzonego masła
    szczypta soli
    do posypania: cukier waniliowy wymieszany z cukrem pudrem
Ocena:

(średnia 4.5 z 183 głosów)

Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Z mąki, żółtek, śmietany, ekstraktu lub aromatu, soli, masła zagnieść ciasto, włożyć je na 60 minut do lodówki.
    Po tym czasie ciasto przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa (na średnich oczkach). Dzięki temu ciasto pięknie nam się napowietrzy.
  • xxx 2. Następnie ciasto krótko zagnieść, rozwałkować cieniutko (na grubość około 2 mm).
    Wycinać paseczki jak na standardowe faworki, wycinać w środku podłużne otworki, przeplatać.
  • 3. Układać blisko siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Uważajcie pod koniec pieczenia, bo szybciutko łapią kolor na krańcach i łatwo je przypalić.
    Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Porady

Z podanych proporcji wyszło mi 2 blachy faworków. W pierwszy dzień faworki są chrupiące, na drugi dzień miękną.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: olinek_82 olinek_82

Faworki - Chrusty

Złote i kruche smakołyki karnawałowe i na co dzień.

kategoria: Desery faworki opublikowany: 03.09.2016 | wyświetlono: 3027 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Judytka Judytka

CHRUSTY - FAWORKI

Tradycyjne chrusty, bardzo kruchutkie

kategoria: ciastka faworki opublikowany: 08.02.2018 | wyświetlono: 602 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE