Faworki (chrusty) z mascarpone

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Faworki (chrusty) z mascarpone wychodzą bardzo delikatne i odpowiednio chrupiące. Polecam wypróbowanie przepisu.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki tortowej,
    250 g serka mascarpone,
    4 żółtka,
    1 łyżka wódki,
    olej do smażenia,
    cukier puder do posypania.

Faworki (chrusty) z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.

    Ciasto zbijamy wałkiem około 10- 15 minut (wałkiem uderzamy tak aby się spłaszczyło, następnie ponownie składamy i ponownie zbijamy wałkiem).

    Owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.


    Ciasto dzielimy na 4 części, wałkujemy bardzo cieniutko, kroimy na prostokąty ( mniej więcej 6x2 cm), następnie nacinamy na środku i przeciagamy jeden koniec.
    Do głębokiej patelni wlewamy olej i rozgrzewamy.
    Smażymy z obu stron na złoty kolor.
    Usmażone posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego ;)

Notka redakcyjna

Komentarze

Podobne przepisy