Faworki (Chrust)- przepis tradycyjny

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Faworki to jeden z karnawałowych przysmaków. Ja zawsze sięgam po tradycyjny przepis na faworki a mianowicie przepis który pochodzi z "Kuchni Polskiej" książki kucharskiej którą mam od wielu lat. Jeśli skusicie się na smażenie faworków to proponuję przygotować od razu dwie porcje bo znikają bardzo szybko:)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 dag mąki pszennej
    3-4 łyżki gęstej śmietany
    3 żółtka
    Szczypta soli
    1 łyżka spirytusu

    Tłuszcz do smażenia
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Faworki

Faworki (chrust)- przepis tradycyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę zmieszać że śmietaną, żółtkami, solą i spirytusem, wymieszać i wyrobić na jednolitą masę.
  • Faworki (Chrust). - przepis tradycyjny 2. Rozwałkować partiami i podczas wałkowania uderzać wałkiem o ciasto. Rozwałkować na cienką warstwę i za pomocą radełka wykrawać paski o szerokości mniej więcej 2,5-3 cm. i długości 10-15 cm. W środku przeciąć wzdłuż otwór mniej więcej na ok. 4 cm. Jeden koniec faworki przewinąć na drugą stronę.
  • 3. Tłuszcz rozgrzać w garnku aby sprawdzić czy tłuszcz jest już odpowiednio gorący można wrzucić kawałek ciasta, jeśli wypłynie na wierzch wtedy jest gotowy do smażenia. Faworki smażyć na jasno złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odsączyć na ręczniki papierowym. Posypać cukrem pudrem.

Porady

Do smażenia używam oleju z awokado który ma wysoką temperaturę gotowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować