FAWORKI - CHRUST

4.5 (180 ocen)

  • 1 min

NA KARNAWAŁ

  • 1 min

Składniki:

  • 400g mąki tortowej
    1/4 kostki masła
    1 jajko
    4 żółtka
    4 łyżki gęstej śmietany 18%
    1 łyżka spirytusu lub octu
    szczypta soli
    cukier puder
    1l oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery

Faworki - chrust - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, szczyptę soli i posiekać nożem.
    Na środku mąki zrobić dołek wlać żółtka i jajko, śmietanę i spirytus.
    Składniki zagnieść na jednolitą masę i odłożyć na 30 min. do lodówki aby ciasto "odpoczęło".
    Następnie ciasto przełożyć ponownie na stolnicę i zbijać wałkiem ok 10 minut, dzięki temu ciasto będzie jednolite, elastyczne a po usmażeniu kruche i z pęcherzykami.
    Później rozwałkować cieniutko, pokroić w paski a następnie w prostokąty.
    Każdy kawałek nacinamy na środku i przeciągamy przez środek.
    Smażymy na głębokim i rozgrzanym tłuszczu.
    Odsączamy na papierowym ręczniku.
    Posypujemy cukrem pudrem.


    SMACZNEGO!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować