Faworki bezglutenowe

4.48 (180 ocen)

  • 25 min

Po raz kolejny, ku mojemu zaskoczeniu bardzo udany wypiek bezglutenowy. Ciasto jest bardzo plastyczne i delikatne, swobodnie się wałkuje i nie wymaga znaczącego nakładu pracy. Przy faworkach bezglutenowych, pominęłam etap „bicia ciasta”, więc o wiele szybsze są w przygotowaniu.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki na jedną paterę

    koncentrat mąk Schär 300 g, plus do podsypania
    żółtka z 5 jaj
    cukier wanilinowy 1 łyżeczka
    proszek do pieczenia ( produkt bezglutenowy ) 1/2 łyżeczki
    śmietana 18 % 180 ml
    szczypta soli
    olej rzepakowy 1 łyżka
    tłuszcz do smażenia ( smalec, olej rzepakowy )
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy żółtka, cukier, sól, śmietanę, olej i proszek do pieczenia, mieszamy. Stolnicę oprószamy mąką i zagniatamy ciasto, aż będzie jednolite i delikatne w dotyku. Ciasto dzielimy na mniejsze części, z każdej wałkujemy bardzo cienki placek. Za pomocą radełka lub noża wykrawamy paski o dowolnej długości i szerokości. W każdym pasku robimy na środku nacięcie wzdłuż dłuższych boków. Przeciągamy przez nacięcie jeden z końców tworząc kształt faworka. W szerokim garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 170 °C. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy partiami faworki z obu stron na rumiany kolor. Następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Faworki obficie oprószamy cukrem pudrem.

    Smacznego.

Porady

im cieniej wałkowane ciasto, tym bardziej kruchy otrzymamy chrust.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować