FAWORKI BABUNI

  • wyświetlono: 2171 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Faworki, chrust, chruściki, także kreple, polskie i litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone i posypywane cukrem pudrem.Konkurują z pączkami o popularność.Dobre faworki powinny być jak chrust – powinny być złote, lekkie i krusz

20191022_130807

Składniki

25 dkg mąki

2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

1 łyżka masła

5 żółtek

2 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka spirytusu

Tłuszcz do smażenia ( olej, smalec, )

Sposób przygotowania przepisu:

FAWORKI BABUNI

  • 1. Z mąki, żółtek, śmietany, posiekanego masła, cukru i spirytusu zagnieść twarde ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać paski długości ok. 10 cm. Środek nacinać wzdłuż na 2-3 cm. Przez szparę przewlec jeden koniec paska, uformować ciastko.

    Faworki wkładać do wrzącego tłuszczu i smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć, posypać cukrem, pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieFAWORKI BABUNI

Komentarze

Podobne przepisy

image-11psc8a

Dodane przez: xamelka1

Faworki

Faworki robię często nie tylko...

Faworki

Dodane przez: Agiatis

Faworki

Przepis mam od teściowej, sprawdzony...

image-1bmohvt

Dodane przez: Bożena1960

Faworki

Zbliża sie tłusty czwartek wiec...

image-1y2y4ci

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

faworki

Faworki z przepisu Mamy

faworki:)

Dodane przez: Konto nieaktywne

Faworki

Faworki lub też chruściki. Są przepyszne,...

faworki

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Faworki

Chrupiące faworki z cukrem pudrem.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE