FAWORKI BABUNI

4.5 (181 ocen)

Faworki, chrust, chruściki, także kreple, polskie i litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone i posypywane cukrem pudrem.Konkurują z pączkami o popularność.Dobre faworki powinny być jak chrust – powinny być złote, lekkie i krusz

Składniki:

  • 25 dkg mąki

    2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

    1 łyżka masła

    5 żółtek

    2 łyżki cukru

    1 cukier waniliowy

    1 łyżeczka spirytusu

    Tłuszcz do smażenia ( olej, smalec, )
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, żółtek, śmietany, posiekanego masła, cukru i spirytusu zagnieść twarde ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać paski długości ok. 10 cm. Środek nacinać wzdłuż na 2-3 cm. Przez szparę przewlec jeden koniec paska, uformować ciastko.

    Faworki wkładać do wrzącego tłuszczu i smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć, posypać cukrem, pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować