Faworki

4.5 (177 ocen)

  • Łatwy

Mój ulubiony przepis na faworki. Bardzo cienko rozwałkowane ciasto sprawia, że są delikatne i kruche.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 2 szklanki
    - żółtka: 3 sztuki
    - proszek do piecznia: 0.5 łyżeczki
    - alkohol (wódka, spirytus): 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    - cukier puder (do posypania faworków): 2 łyżki
    - planta (do smażenia): 3 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki wymieszać, posiekać nożem, dobrze wyrobić.
  • 2. Ciasto ubić wałkiem.
  • 3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1/2 godziny do lodówki.
  • 4. Schłodzone ciasto cieniutko rozwałkować, wykroić faworki i smażyć w dobrze rozgrzanym tłuszczu.
  • 5. Faworki odsączyć na ręczniku papierowym. Po przestudzeniu posypać przesianym cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować