Faworki

  • wyświetlono: 1464 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Mój ulubiony przepis na faworki. Bardzo cienko rozwałkowane ciasto sprawia, że są delikatne i kruche.

Doraa
  • Łatwy

Składniki

- mąka pszenna: 2 szklanki
- żółtka: 3 sztuki
- proszek do piecznia: 0.5 łyżeczki
- alkohol (wódka, spirytus): 1 łyżka
- sól: 1 szczypta
- cukier puder (do posypania faworków): 2 łyżki
- planta (do smażenia): 3 sztuki

Sposób przygotowania przepisu:

Faworki

  • 1. Składniki wymieszać, posiekać nożem, dobrze wyrobić.
  • 2. Ciasto ubić wałkiem.
  • 3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1/2 godziny do lodówki.
  • 4. Schłodzone ciasto cieniutko rozwałkować, wykroić faworki i smażyć w dobrze rozgrzanym tłuszczu.
  • 5. Faworki odsączyć na ręczniku papierowym. Po przestudzeniu posypać przesianym cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

 

Tagi

latozimaFaworkiwiosnakuchnia polskajesieńimprezy

Komentarze

Podobne przepisy

image-11psc8a

Dodane przez: xamelka1

Faworki

Faworki robię często nie tylko...

Faworki

Dodane przez: KuchcikGotuje

Faworki

Faworki do tej pory przygotowywałam...

Faworki.

Dodane przez: BABECZKA 35

Faworki.

Jest to mój sprawdzony przepis...

Faworki

Dodane przez: Agiatis

Faworki

Przepis mam od teściowej, sprawdzony...

image-1y2y4ci

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

faworki

Faworki z przepisu Mamy

faworki

Dodane przez: mamade188

Faworki

Moje faworki - troszkę więcej pracy...