Faworki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Tradycyjna przekąska na tłusty czwartek, choć często robię faworki w dni powszednie :-) Przepis otrzymałam o moje mamy.

  • 40 min

Składniki:

  • - 4 żółtka
    - 0,5 szkl. kwaśnej śmietany
    - 1 łyżka octu
    - mąka pszenna
    - szczypta soli
    - cukier puder

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pdozielone ciasto na faworki 1. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą i zagniatamy na jednolite ciasto. Mąki dodajemy tyle, aż ciasto nie będzie się lepić. Następnie ciasto należy rozwałkować na grubość 0,5 cm i uformować faworki. Smażymy na wcześniej rozgrzanym tłuszczy na złoty kolor. Na koniec ozdabiamy cukrem pudrem. I gotowe :-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy