faworki

0 (0 ocen)

robię je nie tylko na tłusty czwartek

Składniki:

  • ½ kg mąki
    5 łyżek śmietany
    5 żółtek
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżki spirytusu
    5 dag masła
    ½ łyżki proszku do pieczenia
    4 łyżki wody
    Olej lub smalec do smażenia
    Cukier puder do posypania

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać przez sito, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, śmietanę, spirytus i rozpuszczone masło. Dokładnie zagnieść ciasto aż będzie gładkie.
  • 2. Włożyć na 40-50 minut do lodówki a następnie odrywać po kawałku i rozwałkować na cienkie placki.
  • Łukasz robi faworki 3. Pokroić na wąskie paski ok 3-4 cm szerokości i 8-10 cm długości. Na środku każdego prostokąta zrobić podłużne nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec ciasta.
  • Łukasz 4. W garnku rozgrzać olej i wkładać faworki. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
  • pycha 5. Moi wnuczkowi Łukasz i Piotrek zaczynają degustację..

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy