½ kg mąki
5 łyżek śmietany
5 żółtek
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki spirytusu
5 dag masła
½ łyżki proszku do pieczenia
4 łyżki wody
Olej lub smalec do smażenia
Cukier puder do posypania
1.Mąkę przesiać przez sito, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, śmietanę, spirytus i rozpuszczone masło. Dokładnie zagnieść ciasto aż będzie gładkie.
2.Włożyć na 40-50 minut do lodówki a następnie odrywać po kawałku i rozwałkować na cienkie placki.
3.Pokroić na wąskie paski ok 3-4 cm szerokości i 8-10 cm długości. Na środku każdego prostokąta zrobić podłużne nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec ciasta.
4.W garnku rozgrzać olej i wkładać faworki. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
5.Moi wnuczkowi Łukasz i Piotrek zaczynają degustację..
Komentarze