1.Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, białka, cukier, kwaśną śmietanę oraz roztopioną margarynę (nie gorącą) i ocet. Dokładnie zagnieść jednolite ciasto. Następnie ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować. Im cieniej to zrobimy tym bardziej kruche będą faworki. Każdy rozwałkowany płat ciasta pokroić na pasy o szerokości około 3 cm - 4 cm. Następnie każdy pasek podzielić na prostokąty. Na środku każdego prostokąta naciąć na środku wzdłuż otwór. Przez otwór przełożyć jeden koniec ciasta zawijając go i formując w ten sposób faworka. W garnku dobrze rozgrzać smalec. Na gorący wrzucać porcjami faworki. Smażyć je na rumiano z obu stron. Po wyjęciu z garnka odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Ostudzić. Gdy będą zimne posypać cukrem pudrem.
Komentarze