Faworki

0 (0 ocen)

idealnie kruche z przepisu mojej babci

Składniki:

  • 4 żółtka
    2 białka
    3/4 szklanki cukru
    200 gram kwaśnej śmietany
    70 dag mąki pszennej + mąka do podsypania
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 kostki roztopionej margaryny
    1 łyżka octu
    1 kilogram smalcu
    cukier puder do posypania

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, białka, cukier, kwaśną śmietanę oraz roztopioną margarynę (nie gorącą) i ocet. Dokładnie zagnieść jednolite ciasto. Następnie ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować. Im cieniej to zrobimy tym bardziej kruche będą faworki. Każdy rozwałkowany płat ciasta pokroić na pasy o szerokości około 3 cm - 4 cm. Następnie każdy pasek podzielić na prostokąty. Na środku każdego prostokąta naciąć na środku wzdłuż otwór. Przez otwór przełożyć jeden koniec ciasta zawijając go i formując w ten sposób faworka. W garnku dobrze rozgrzać smalec. Na gorący wrzucać porcjami faworki. Smażyć je na rumiano z obu stron. Po wyjęciu z garnka odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Ostudzić. Gdy będą zimne posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować