Faworki

0 (0 ocen)

  • 60 min

W tłusty czwartek w moim domu zawsze są faworki i pączki .

  • 60 min

Składniki:

  • 0.5kg mąka pszenna
    5 żółtek
    200 ml kwaśna śmietana
    0,05 kg masło
    1 łyżeczka ocet ,cukier puder do posypania
    tłuszcz do smażenia-ja smażyłam na smalcu.

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztopić masło , mąkę przesiać na stolnice zrobić wgłębienie , dodać żółtka , śmietanę , ocet .Zagnieść ciasto jak na makaron.
    Zostawić na 30 minut aby odpoczęło.
    Ciasto rozwałkować i wykrawać nożem lub radełkiem prostokąty przeciąć na środku i przełożyć koniec ciasta .Uformowane faworki smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron ,gdy przestygną posypać cukrem pudrem.

Porady

Z tego ciasta można sporządzić jeszcze róże karnawałowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy