Faworki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Faworki to kolejny po pączkach charakterystyczny wypiek na tłusty czwartek. Kruche, delikatne, takie jakich szukasz.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
    5 żółtek
    szczypta soli
    1 łyżka spirytusu (lub 2 łyżki wódki)
    5 czubatych łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18%
    tłuszcz do głębokiego smażenia (np. olej rzepakowy, smalec)
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, sól, alkohol i śmietanę. Dokładnie wyrabiamy, aż powstanie gładkie ciasto.
  • 2. Dokładnie owijamy w folię spożywczą, lub wykładamy do worka i dajemy mu odpocząć przez ok. 30 minut.
  • 3. Następnie ciasto jeszcze chwilę ugniatamy i rozwałkowujemy cienko.
  • 4. Nożem wykrawamy prostokąty i każdy pasek nacinamy wzdłuż pośrodku i jeden z końców przewlekamy przez otwór.
  • 5. Smażymy na gorącym tłuszczu (ok. 175ºC) z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku.

Porady

Oprószamy cukrem pudrem - obficie!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować