Faworki

5 (189 ocen)

Robię je w tłusty czwartek i nie tylko są delikatne i chrupiące

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    4 żółtka
    20 dag kwaśnej śmietany
    2 łyżki spirytusu
    szczypta soli
    olej lub smalec do smażenia
    cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę dodajemy żółtka, śmietanę, spirytus i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wyrabiamy jeżeli ciasto będzie się kleiło do ręki to podsypujemy jeszcze trochę mąką. Kilkakrotnie uderzamy wałkiem w ciasto, składamy je na pół i znowu wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na 10- 15 minut.
  • 2. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i kroimy nożem paski o szerokości 2 cm. W środek każdego paska robimy nacięcie i przewijamy przez nie jeden koniec. Smażmy na rozgrzanym tłuszczu i osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu posypujemy obficie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować