Faworki

0 (0 ocen)

Prosty i smaczny przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 jajko
    3 żółtka
    1 łyżka cukru pudru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki spirytusu
    1 łyżeczka octu
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    dodatkowo: olej do smażenia, cukier puder do posypania

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać około 1,5 szklanki mąki, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać żółtka, jajko, spirytus, ocet i śmietanę. Całość wymieszać łyżką a następnie wyrabiać ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego minimum 15 minut. W trakcie wyrabiania stopniowo dosypywać pozostałą część mąki,ciasto powinno być zwięzłe, ale miękkie i wilgotne i nie może kleić się do rąk.
    Wyrobione ciasto podzielić na pół. Rozwałkować bardzo cienko na oprószonej mąką stolnicy. Radełkiem lub nożem wycinać paseczki, podzielić je na mniejsze fragmenty, naciąć na środku każdego paska i kształtować faworki. Smażyć w dobrze nagrzanym oleju około 170-1750st C z obu stron na rumiany kolor( około 2 minut na stronę). Wyłożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz. Gotowe chruściki oprószyć obficie cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy