Faworki

  • wyświetlono: 487 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Moje pierwsze w życiu faworki. Wyszły trochę za grube, ale bardzo smaczne.

W_poszukiwaniu_inspiracji

Składniki

- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki wódki
- szczypta soli
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
*dodatkowo:
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Faworki

  • 1. Z przygotowanych składników zagnieść ciasto, tak aby było gładkie. Zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut (w temp. pokojowej). Następnie rozwałkować, złożyć w kopertę i tłuc wałkiem, żeby wtłoczyć w ciasto powietrze. Czynności powtarzać przez 15-20 minut. Po tym czasie ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu ciasto bardzo cienko rozwałkować i wycinać długie, cienkie prostokąty. Każdy naciąć wzdłuż po środku i przewlec jeden koniec przez dziurkę. Tak przygotowane wkładać na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoto z obu stron. Usmażone odsączyć na papierowych ręczniczkach z nadmiaru tłuszczu i oprószyć cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakichrustyTłusty CzwartekFaworkichruściki
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-11psc8a

Dodane przez: xamelka1

Faworki

Faworki robię często nie tylko...

faworki

Dodane przez: wiola

Faworki

Faworki i pączki obowiązkowo muszą...

image-1bmohvt

Dodane przez: Bożena1960

Faworki

Zbliża sie tłusty czwartek wiec...

Faworki

Dodane przez: KuchcikGotuje

Faworki

Faworki do tej pory przygotowywałam...

Faworki

Dodane przez: Agiatis

Faworki

Przepis mam od teściowej, sprawdzony...

image-1y2y4ci

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

faworki

Faworki z przepisu Mamy