Faworki

0 (0 ocen)

Moje pierwsze w życiu faworki. Wyszły trochę za grube, ale bardzo smaczne.

Składniki:

  • - 3,5 szklanki mąki pszennej
    - 2 łyżki wódki
    - szczypta soli
    - 5 żółtek
    - 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
    *dodatkowo:
    - olej rzepakowy do smażenia
    - cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z przygotowanych składników zagnieść ciasto, tak aby było gładkie. Zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut (w temp. pokojowej). Następnie rozwałkować, złożyć w kopertę i tłuc wałkiem, żeby wtłoczyć w ciasto powietrze. Czynności powtarzać przez 15-20 minut. Po tym czasie ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu ciasto bardzo cienko rozwałkować i wycinać długie, cienkie prostokąty. Każdy naciąć wzdłuż po środku i przewlec jeden koniec przez dziurkę. Tak przygotowane wkładać na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoto z obu stron. Usmażone odsączyć na papierowych ręczniczkach z nadmiaru tłuszczu i oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować