Faworki

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Faworki to przysmak, którego nie może zabraknąć pod ręką w tłusty czwartek. Oto szybki, prosty i przede wszystkim sprawdzony przepis na zdrowe pieczone faworki. Smakują wybornie. Zobaczysz, sam, że zrobisz faworki bez zbędnych dodatków i tłuszczu.
Jeden faworek to niecałe 40kcal czyli 3x mniej standardowa wersja!

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g Mąki pszennej.
    4 łyżki Jogurtu naturalnego
    2 szt. Żółtka
    2 łyżeczki Rumu/Koniaku
    1 łyżeczka Spirytusu
    Cukier puder zrobiony z ksylitolu.

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Łączymy wszystkie składniki.
    2. Ciasto zagniatamy dobrze i odstawiamy na 20 min do lodówki.
    3. Rozwałkowujemy cienko, kroimy na paski ok 2 cm szerokości.
    4. Przecinamy również na środku i przeciągamy jeden koniec przez środek aby uformować nasze ciastko.
    5. Pieczemy w temperaturze 180* przez 10-15 min aż będą rumiane.
    6. Posypujemy pudrem z ksylitolu.

Komentarze

Podobne przepisy