Faworki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Na Kujawach nazywane "chrustem"

  • 60 min

Składniki:

  • 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej
    1 łyż. proszku do pieczenia
    2 jaja, 1 żółtko
    1 łyżka cukru
    2 płaskie łyżki kwaśnej gęstej śmietany
    1 łyżka octu
    2 kostki smalcu do smażenia
    cukier puder do posypania

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem przesiać. Dodać jajka i żółtko wymieszane z cukrem,śmietanę i ocet. Wyrobić ciasto.Uformować kulę i uderzać o stół lub stolnicę, aż na przekroju pojawią się pęcherzyki. Ciasto rozwałkować, pokroić w paski, w każdym zrobić nacięcie i uformować faworki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Osączyć na ręczniku papierowym. Posypać obficie pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy