Faworki

5 (150 ocen)

Przepis na te faworki jest u Nas w rodzinie od pokoleń. Zawsze pieczemy je w okresie karnawału

Składniki:

  • 200 g mąki
    3 żółtka
    szczypta soli
    4 łyżki kwaśnej śmietany
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka spirytusu
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszaj ze śmietaną. Dodaj żółtka ,sól, proszek oraz spirytus
  • 2. Wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy
  • 3. Ciasto wałkuj partiami, dosyć cienko starając się jak najmniej podsypywać mąką.
  • 4. Ciasto pokrój na paski, zbyt długie paski przekrój na 2-3.
    Natnij delikatnie każdy środek paska.
  • 5. Do naciętej dziury włóż jeden koniec i wywiń.
  • 6. Faworki smaż w głębokim tłuszczu z oby dwóch stron na jasno złoty kolor
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować