Faworki

  • wyświetlono: 501 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

delikatne i kruche

Składniki

Składniki na dwie patery
30 dag mąki
3 żółtka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka spirytusu
1 łyżeczka miękkiego masła
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
olej lub smalec do smażenia
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Faworki

  • 1. Mąkę wysyp na stolnicę dodaj żółtka, cukier puder, spirytus, masło, śmietanę i zagnieć ciasto.
    Ciasto dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza.
    Cieniutko rozwałkować ciasto i wykrajać prostokąty o wymiarach 12 x 3 cm. Każdy prostokąt naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór. Smażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Wyciągać na ręcznik papierowy, aby osączyć z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.

Porady

Gdy ciasto jest za luźne dodaj więcej mąki, gdy za twarde więcej śmietany.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zycieszkola_babcichrustFaworki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Faworki

Dodane przez: W_poszukiwaniu_inspiracji

Faworki

Moje pierwsze w życiu faworki....

faworki

Dodane przez: wiola

Faworki

Faworki i pączki obowiązkowo muszą...

Faworki

Dodane przez: KuchcikGotuje

Faworki

Faworki do tej pory przygotowywałam...

image-11psc8a

Dodane przez: xamelka1

Faworki

Faworki robię często nie tylko...

image-1bmohvt

Dodane przez: Bożena1960

Faworki

Zbliża sie tłusty czwartek wiec...

Faworki.

Dodane przez: BABECZKA 35

Faworki.

Jest to mój sprawdzony przepis...